כללים ותקנות לרישוי עסקים: מה צריך לדעת לפני הגשת בקשה לרישיון יצרן

ישבתם יום אחד בסלון עם חברים, כאשר באיזשהו שלב מישהו אמר ׳׳היי, אנחנו יכולים לעשות מזה אחלה עסק״? תתפלאו אבל לא מעט עסקים התחילו ככה. מהמצליחים ביותר ועד לאלו שלא שרדו חודש – כולם עברו דרך אבן יסוד קריטית בדרך: הוצאת רישיון עסק או רישיון יצרן. אם אתם עוד לא יודעים מה זה או למה זה חשוב, המאמר הבא הוא בשבילכם.

 

מה זה, ולמה בכלל חשוב להוציא רישיון עסק?

מחנות המכולת שלכם ועד למסעדות המפוארות ביותר, כמעט כל עסק בישראל מחויב להוציא רישיון מטעם הגורמים המפקחים של המדינה. רישוי עסקים זו הדרך של הממשלה לוודא שלכל עסק יש את התשתית, הידע, והאמצעים לפעילות תקינה ובטוחה, שלא תסכן את הציבור כלל. אם זה נשמע לכם חשוב, אתם צודקים לחלוטין.

עובד במכולת

רגע, אז מה זה בעצם רישיון יצרן?

כמעט כל עסק צריך רישיון עסק ייחודי, אבל עסקים שמייצרים או מעורבים בתהליכי הכנה של מזון או חומרי גלם, מחויבים ברישיון נוסף – רישיון יצרן. הכנה חובבנית של מזון או חומרי מאכל עלולה לגרום לנזק רב, מהפצת חיידקים ועד לסיכון חיי אדם. בעזרת יצירת סטנדרטים אחידים לכל עסקי המזון בישראל, משרד הבריאות מאפשר לאזרחים להרגיש בטוחים בהרבה, ולצמצם את הסיכונים למינימום.

 

מי צריך להוציא רישיון יצרן?

רישיון יצרן, על פי חוק, הוא רישיון שכל עסק בתחומי המזון מחויב בו. וכן, זה כולל גם עסקי מזון שמייצרים רק חומרי גלם. כל עסק אשר מכין, מייצר, אורז, מאחסון, מתפעל,  או אפילו רק משווק מוצרי מזון או חומרי גלם – מחויב להוציא רישיון יצרן.

 

התהליך בהוצאת רישיון יצרן

כל עסק הוא עולם ומלואו, אבל התהליך של רישוי יצרנים יהיה כמעט תמיד אחיד. משרד הבריאות ייתן את הגושפנקא הסופית לתהליך, ודרך שתי מחלקות, מחלקת בריאות הסביבה ומחלקת שירות המזון, יוודא ויבצע ביקורות עם קריטריונים שונים, לפני מתן רישיון.

תמונת רישיון

אז מה בעצם בודקים לפני מתן רישיון יצרן?

במסגרת המחלקות השונות של משרד הבריאות ייבדקו שלל פרמטרים לפני מתן הרישיון המיוחל, מבדיקות הקשורות לתשתית כמו ניקוז, מערכות מים וכל החיבורים לתשתית העירונית, ועד לבדיקות של תהליכי העבודה עם החומרים השונים, כמו עמדות הבישול או האחסון למשל. זאת על מנת לוודא שהמזון נשאר בטוח וסטרילי לאורכו של התהליך.

 

למה חשוב שיהיה לכל עסק רישיון יצרן?

כולנו רוצים אוכל בריא, מזין, וכמובן מעל הכל: בטוח. סטנדרטי תעשייה כמו רישיון יצרן עוזרים לנו כאזרחים לדעת שכל הבדיקות הרלוונטיות מתבצעות לפני שאוכל מגיע למדף, לשולחן, או לארון המטבח שלנו. רישיון יצרן מבטיח לנו שכל המאמצים הנדרשים נעשים, ושכל עוסק בתחום יודע איך להקפיד על הבטיחות שלנו.

 

לסיכום

נכון, כמעט כל אחד בטוח שהוא יכול לפתוח בית קפה, או להתחיל לייצר רטבים סודיים שיהפכו אותו לעשיר, אבל הדרך בין הרצון הזה לבין עסק בטוח שמספק מוצר באיכות ראויה לציבור, עוברת תמיד ברישיונות ופיקוח ממשלתי. זה מה שעוזר לנו, האזרחים, לדעת שלא סתם ״כל אחד״ הכין לנו את האוכל, אלא רק אדם שיודע מה הוא עושה באמת.

משרד הבריאות

מה היה לנו עד עכשיו?
שתפו
ליצירת קשר בוואצפ אנא רשמו את המספר שלכם